Linealen der mangler en millimeter!

 

Linealen der mangler en millimeter

Jeg havde den i mange år den her lineal, inden jeg opdagede at noget var galt. Jeg brugte den i Handelsskolen i 1980 og havde den med i tasken på cyklen hver eneste dag. Det er faktisk lidt af et mirakel, at den ikke er knækket for længe siden. Den er jo nok ikke ligefrem designet til, at blive transporteret otte kilometer om dagen i bunden af en skoletaske, hvor den ligger og skrumler rundt under bøger og madpakke.

Men den holdt til det og selvom den er meget ridset og medtaget, har jeg den endnu.

Jeg opdagede fejlen en dag, hvor jeg skulle tegne en lige streg på et stykke ternet papir og mit OCD gen lagde selvfølgelig linealen op så stregerne på papiret og stregerne på linealen matchede. Jeg kunne bare ikke lige få dem til at passe.

Jeg tror det var midt i Pythagoras det skete.

Når ternene på papiret passede i den ene ende af linealen, var der noget galt i den anden ende og vice versa.

Jeg flyttede så lidt rundt på linealen for, at se om det også var galt andre steder på papiret. Det var det!

Og jeg blev meget forundret over, at det ternede papir med 5mm tern IKKE passede til linealen og min første tanke var at papiret måtte være trykt forkert. Men nej!

Her er ellers tale om en Dansk produceret lineal, som jeg nærede stor tillid til og havde høje kvalitetetsforventninger til, fordi den har været produceret siden 1923! Linealen hedder Linex og som man kan læse på deres hjemmeside har “Linex brandet har altid været synonymt med ultimativ præcision”…

Nu er det ikke fordi jeg bebrejder Linex, at mine matematikkarakterer indtil da var temmelig ringe. Det skyldtes helt sikkert andre omstændigheder, som jeg først fik styr på et par år senere, hvor jeg pga. en meget pædagogisk matematiklærer – Uffe, gik fra absolutte dumpekarakterer til en årskarakter på 9. Men da vidste jeg jo osse at linealen manglede en millimeter!

Da forundringen var på sit højeste begyndte jeg så, at tælle millimetre på linealen og for en gangs skyld var jeg heldig, at starte i den rigtige ende.

Den er 40 cm lang, men starter med 20 cm i venstre ende, går til nul i midten og fortsætter så 20 cm mere mod højre. Så jeg startede ved 20 cm i venstre side og da jeg kom ned til 15,5 kunne jeg se at der var noget galt. Ved 14 cm punktet var det helt tydeligt, at her manglede der en millimeter! Bare en enkelt lille fatal millimeter.

Overraskelsen over at opdage at der var blevet en millimeter væk var ret stor. Nærmest som et sus. Tænk at jeg sad her med en 40 cm lineal der kun var 39,9 cm lang! Hvorfor sker den slags kun for mig!

Jeg håber og tænker, at der må være flere af den slags linealer derude. Linealen er jo nok en del af en batch. Måske er der tusindvis af fejlagtige linealer derude? Måske er den værdifuld? Måske skal jeg få den opbevaret i en bankboks?

Hvis du har set en lineal måle forkert, så tage lige og slå en kommentar op her under! Jeg vil elske ikke at være alene om min semi nørdede opdagelse!