Hvorfor ødelægger mænd deres liv, og hvordan kommer man tilbage på sporet? I denne video interviewer David Holywood mandecoach Karl-Otto Sandvik, der har haft det helt tæt inde på livet. Karl Otto Sandvik fortæller brutalt ærligt om alkohol og pornoafhængigheder, skam, om en masse lort og mange beslutninger undervejs. Karl-Otto fortæller om, hvordan man ødelægger sit liv, sit parforhold og sine relationer med et stort forbrug af alkohol, ansvarsfraskrivelse, blame, lavt selvværd og ingen ansvarlighed.

David Holywood har i mange år interesseret sig hvordan mænd har det. David har lavet clinics for mænd, haft mænd i terapi, skrevet bøger om emnet, og denne video er den første i en serie om mænd, misbrug og manglende selvtillid.

Karl-Otto’s hjemmeside: www.2bii.dk

Bogen King, Warrior, Magician & Lover kan købes her: https://tomasfriis.dk/butik/king-warrior-magician-lover-moore-gillette/

Bogen Fra Skam Til Selvrespekt kan købes her: https://www.bog-ide.dk/produkt/258970/marta-cullberg-weston-fra-skam-til-selvrespekt-haeftet/1658308

David’s hjemmeside: https://denmaskulinemand.dk/ & https://www.denrigtigemand.dk/

 

David:
For mange år siden, tænkte jeg at jeg skal til at lave videoer, og det er først nu det er blevet til noget og Der er gået mange år med amatøroptagelser og at prøve alt muligt, men så slog det mig for en måned siden at jeg kunne godt tænke mig at lave noget omkring mandearbejde.

Måske specielt den omkring afhængigheder og biiiiing, så sagde det KARL-OttO!!!! Ring til Karl-Otto!!

Og det var så det jeg gjorde!

Og jeg har kender godt lidt til din historie og synes den er dybt interessant, fordi vi har på mange måder den samme baggrund eller der er mange sammenfald i vores opvækst, men vi har reageret på to forskellige måder.

Og hvor Jeg har trukket mig fuldstændig ind i mig selv og afskærmet mig for omverdenen, der har du nok taget nogle ting mere personligt tror jeg.

Vi er i hvert fald blevet påvirket på forskellige måder, og jeg kunne rigtig godt tænke mig og gå på udforskning I eller gå på opdagelse I hvordan du har håndteret det med afhængighederne.

Og og derfor sidder jeg med nogle spørgsmål ind omkring, hvad var det der gjorde, at vi reagerede forskelligt?

Hvad var det der gjorde, at du havnede der hvor du havnede og jeg havnede et andet sted.

Karl-Otto:
Interessant!

Der er sådan en hel memory lane der lissom vælter ind I mig og allerførst, jeg tror ikke min far havde alkoholproblemer.

Jeg tror min farfar havde lidt, men kulturelt ikke mere end normalt. Altså de drak lidt til juleaften og 00 ellers fik lidt vin til maden.

Og så spørger du lidt ind til hvordan jeg har håndtaget det eller hvor der kommer fra fordi jeg tænker ligesom til at årsagen til det, er blevet en del af min låsning at bruge alkohol foreksempel.

Så jeg tror, vi skal langt tilbage i tiden.

Vi skal tilbage til… Fordi hvorfor har man afhængigheder? På engelsk hedder der addictions, og at det betyder at man adderer noget til? Altså man lægger noget til man adder noget til, så på dansk, så hedder det afhængig af at man ligesom…

man kan ikke leve uden, men det bliver også en slags coping mekanisme, at man har en afhængighed, eller man bruger noget for at lægge låg på noget eller for at dulme noget, eller for at ændre sin tilstand, fordi ens tilstand er grumpy eller eller ked af det, trist eller vred eller glad eller et eller andet, og den har man. ikke sådan helt lært at håndtere.

Eller man kan ikke forholde sig til den.

Vi snakkede lige tidligere om skam og skyld som også er nogen af de her dybe følelser man ikke vil I kontakt med. Skam, skyld og forladthedsfølelsen og selvlede eller selvforagt.

Så I min historie, så skal vi helt tilbage til historien om mig og min mor, og jeg vil også gerne koble det lidt op på på det her med Arketyperne.

Det var den her bog King Warrior Magician Lover og afhængighed det ligger indeunder Lover, altså elsker Arketypen, som handler om kontakt til dig selv og kontakt til andre. Om åbenhed fordi når der er åbenhed, så er der grænseløshed og afhængigheder. Det handler også om grænseløshed. Man kan ikke stoppe sig selv, fordi man lige bliver lidt besat af den der skygge arketypen, men sådan for at bruge Arketype filosofien som bygger på det jo Jungianske system omkring de arketype energier.

Så så bliver den – Elskeren den bliver dannet i relation til mig og min mor til kærligheden til omsorgen til beskyttelsen og og men også. Det her med sanseligheden og smage og mærke og føle og se ting, så det er ligesom sanseligheden. De fører også til deres følelser. Hvordan man har det, man føler sig forladt man føler sig ked af det eller vred eller andet. Og i barndommen, så er det jo som regel mor, der tager en op og bonder med en sådan at man følre sig mødt i de følelser. Hvis man ikke bliver mødt i de følelser, ikke blive trøstet, ikke blive taget op og få kræmmere og rummet i at man faktisk er ked af det eller vred eller et eller andet eller er bange, så har man det ned og koble de der følelser fra, sådan at man ikke tør mærke dem. Og så bruger man afhængigheder for at lukke det hul, på en måde. Giver det mening?

David:
Det var det du gjorde?

Ja, fordi det jeg oplevede med min mor var, at jeg ikke blev mødt i forskellige følelsesmæssige sammenhænge. Jeg var mere en del af hendes følelsesliv. Sådan at jeg bliver det der kaldes i elsker arketypen her… jeg bliver mamas boy, som er drengepsykologien i elsker arketypen, så der skifter man mellem at være mamas boy går i mors skørter eller man går ind i den, passive side og får et fantasiliv, at man lever i fantasien. Man har fantasifulde venner og sådan noget og meget er urealistisk I forhold til sig selv.

Og så vokser mamas boy op til sit voksenliv og begynder at bruge afhængigheder for at dække det der behov for at have det rart.

David
Men der er noget med farmands tilstedeværelse i levet også eller manglende tilstedeværelse.

Karl-Otto:
Ja, i den sammenhæng ja fordi faren han er… det lidt en en udviklingshistorie, at først bliver man født, så bonder man med mor, kigger hende i øjnene, ligesom ser ind i øjnene og skærper den kontakt og hvis det ikke bliver gjort, så får man ikke den spejling som menneske I sit tidlige liv og så jar man lissom en blurret forståelse af… Hvad handler det her om? Hvem er jeg I det her spil?

Så Det er vigtigt, at du bonder med mor.

Men hvis mor har en fødselsdepression, hvis du er det tredje barn, hvis hun er optaget af sit arbejde, der skal ikke så meget til – at hun bare ikke dukker op, når du græder.

Men det der med at blive afvist inden man får et sprog, det gør at man kobler sig af. Altså man fragmenterer ind i og man næste chancen tager for at få dannet en identitet.

Det er lidt kompliceret og man skal læse nogle bøger omkring det her, men måske har du hørt om de her tilknytningsmønstre, altså de der 4 tilknytningsmønstre. De er ligesom et kort, hvor man kan se hvor hårdt er jeg ramt i den her proces.

Så først kobler man så op på mor.

Og så bliver man i første del af ens liv en del af mor og så begynder man, at få sin egen identitet og der bliver forskel på mig og mor.

Og så er det jo far kommer ind i billedet, som du spørger om.

Når man har bondet med mor, så skal man også afbonde sig fra mor. Man skal forlade mor, og så skal far komme og tage os ud af mors barm, ud i verden, ud af huset, i den virkelige verden og vejlede dig i at blive en dreng og bliver en voksen dreng og en voksen mand.

Hvis man hvis det ikke sker, så bliver man hængende I mors skørter.

Og hvis man alligevel ikke har fet bondet helt ned hende, så får man heller ikke chancen til at koble sig fra mor og løsrive sig fra det feminine. Så man bliver hængende i mors skørter og så får man det der kaldes for Nice Guy Syndrom. Når mor har det godt så er jeg god nok.

Det ved jeg ikke om du kender til?

David:
Jo, bestemt. Så du blev en Nice Guy der?

Karl-Otto:
Ja, jeg bliver Nice Guy. Jeg bliver en kvinde pleaser fordi hvis mor var ked af det eller vred, så fik jeg ikke omsorg eller så kom hun for sent med maden. Altså jeg gav køb på mine egne behov for at få omsorg og blive set.
Det betyder, at hver gang jeg kunne mærke noget af mine egne behov, så var det sådan lidt fishy, fordi hvis jeg mærker dem så kan jeg jo ikke passe på mor.
Sådan at hver gang jeg ikke mærkede noget I mig selv, så så følte jeg faktisk lidt skyld og lidt skam over at hvis jeg gør det, så bliver jeg forkert, og når jeg gør mig forkert, så føler jeg skam.

 

… se mere i videoen